ÖZEL DERS BİR İHTİYAÇMI ACABA?
HERKES ÖZEL DERS ALMALI MI
1 – İngilizce Özel ders ( Bireysel – İngilizce Özel ders )
2 – İngilizce Özel ders – 4 kişilik gruplarla yapılan İngilizce Özel ders )
Özel Ders Bir İhtiyaç mı?
Sorularla Özel Ders Bir İhtiyaç mı? Konusunu Yanıtlayalım
Özel ders almak bana ne katar, özel ders almasam ne olur?
Kimler hususi ders almalı, ya da almakta?
Bilmek mi yoksa öğretebilmek mi?
En çok hangi derse önem vermeliyim?
Okul derslerindeki başarım ne kadar gerçekçi?
Çok çalışıyorum, akla ziyan bir çaba sarf ediyorum.. Ama neden olmuyor?
Özel ders almama karşın konumumda niçin açık ve net bir gelişme olmuyor?
Gelirim az, uygun fiyatlı hususi ders veren hoca arıyorum. En uygun öğretmeni bulduğumdan emin olmam nasıl mümkün olur?
İngilizce öğrenmek için her hangi bir derse katılmaya zamanım yok , o taktirde ne yapabilirim?
Hangi yabancı dili öğrenmeliyim? Ne kadar vakitte konuşur ya da konuşulanı kavrayabilir hale gelebilirim?
Çok iyi İngilizce biliyorum, fakat ikinci dil olarak ne öğrenebilirim? İspanyolca? İtalyanca? Fransızca?
Özel ders almak size pozitif açıdan ne katacak, doğru bir davranış mı?
Elbette doğal değil, tabii ki rakibiniz ve vakit sorununuz yoksa! Hepimizin çoğu kez kanıksadığı imtihan maratonu (ÖSS, OKS, KPSS, LES, YDS vs..) beraberinde milyonlarca rakibi getirmekle kalmayıp, çok dar bir vakitte 12 senelik mektep eğitiminizde gördüğünüz matematik dersinden biyoloji dersine, İngilizce dersinden fen bilgisi dersine kadar bir çok dersten ve bu derslerin bütün konularından sorumlu olacağınız, aldığınız eğitimle yakından ıraktan alakası olmayan bir tür olan çoktan seçmeli test imtihanında başarılı olmanızı dayatmakta.. Tam bir strateji ve psikoloji savaşı.. Bu savaşın kurallarını bilmiyorsanız, çoğunlukla kaybedersiniz. Eğer çok sağlam bir altyapınız da yoksa, işiniz çok güç. Özellikle matematik, fizik, kimya , gibi fen dersleri ve İngilizce dersleri domino taşları gibidir, konuların neredeyse bütünü birbirine öyle sıkı fıkı bağlıdır ki, birini bilmemeniz ya da noksan bilmeniz öğrenilmesi çok basit olabilecek bir konuda size engel teşkil edecektir.
Kimler hususi ders almalı, ya da almakta?
Yanlış anlaşılan bir düşünce mevcuttur : Özel ders, gelir düzeyi yüksek olan kişiler tarafından alınır.Burada bizce gözden kaçan önemli nokta şudur: Özel ders almak, hususi destek almanın hususi halidir. İş sahanız ne olursa olsun işimizde, mesleğimizde bizden daha yetkin, daha donanımlı eğitmenlerimizle uzman-çırak alakası dahilinde olmak durumunda kalırız. Ki bu mesleğimizde, yaptığımız işte “en iyisi olmak” aşamasının vazgeçilmez öğesidir. Üstad bir müzik eğitmeninden alacağınız eğitimle normal bir düzeydeki müzik eğitmeninden alacağımız ders aynı mı? Üstad, size tüm birikimini ve işin uzmanlık yanını en kısa ve en verimli biçimde aktarırken, normal düzeydeki iyi bir eğitmen sizi sadece bir noktaya getirebilir. Hususi ders sadece yeterli donanıma sahip olmayanların değil, aynı vakitde en iyi olanların da başvurduğu bir destek biçimidir. LYS ya da SBS gibi bir imtihanda derece yapmak isteyen öğrencilerin bu işi yalnız başlarına yaptığını düşünmek pek doğru bir düşünce olmaz (istisna öğrenciler dış..) Tıpkı kurslar yada dershanelerde en iyi öğrencilere en hususi çalışmaların yapılması gibi..
Bilmek mi yoksa öğretebilmek mi?
Elbette her ikisi de.. Bir eğitimci yeterli kadar donanımına sahip değilse, eğitmen olarak doğmuş olsa bile yapabileceği sadece bildiği şeyleri aktarmaktan öteye gidemez. Alanında mükemmel derecede bilgi birikimine sahip olması da bir öğretmenin hususi ders verirken başarılı olacağının göstergesi olamaz. Öğrencinin psikolojisi, öğretim teknikleri, doğru iletişim vb. kriterler bir bütün olarak eğitmende bulunmalıdır. İletişimi güçlü birey odaklı ders anlatabilen, sabırlı, yeterli balaka donanımına sahip ve planlı bir öğretmen ideal hususi ders öğretmenidir.
En çok hangi derse önem vermeliyim?
Hangi dersi en çok önemsemeniz gerektiğini, amacınız belirler. Bu konu oldukça düşündürücü bir konudur, karakter yapılacak taraflı bir olmamışle size boşa kürek çektirmekten öteye gitmez. Bu noktada gerçekten bir danışmandan destek almanız gerekir. Bu danışman, mektebinizdeki bir öğretmen, dershanedeki rehber hoca ya da deneyimli hususi ders öğretmeni olabilir. Ayrıca bilgi birikiminiz, ne kadar vaktinizin olduğu, öğrenme eğiliminiz gibi kriterler göz önünde olmadan yapacağınız çalışma verimlilik ve nihayet açısından sizde pozitif bir etki yaratabilir.. Örneğin Matematik ve Türkçe dersi ÖSS ve OKS gibi imtihanlarda ağırbaşlı bir öneme sahiptir, hem soru sayısı bakımından hem de getireceği puan açısından. Bir sayısal öğrencisinin düştüğü klasik hatalardan biri de Türkçe dersine fizik, kimya, geometri ya da biyoloji dersi kadar önem vermemesi. Oysa ki ÖSS´de 7 türkçe sorusu 6 fen sorusu kadar puan; OKS´de ise Türkçe sorusu fen sorusundan daha çok puan getirebiliyor. Türkçe dersinde, biraz daha az çabayla fen dersinden daha basit başarı elde edileceği gözden kaçmaktadır. (Fen derslerini boşverin demiyoruz !)
Okul derslerindeki başarım ne kadar gerçekçi?
“ÖSS imtihanında 2443 mektep birincisi açıkta kaldı..” , “Matematik-1 testinde 66 bin 214 aday sıfır çekti..” Bu nihayet ÖSS istatistikleri acıkça gösteriyor ki mektepteki not başarımız sadece orta tahsil başarı puanında işe yaramıyor, yoksa çoğumuz yarışa aynı koşullarda başlıyoruz. Bu sorunu uçurumışın başında çözmeye çalışmak, onca paralar döküp bir de üstüne bir türlü yetişmiyor paniğine düşmemek dahilin yapmanız gereken bizce en mühim şey alt yapınızın güçlendirilmesi. Bilgi altyapınız, size imtihana hazırlanırken itici güç görevi yapacaktır. Yani işin en başından sağlam esasları atmak en gerçekçi çözüm olacaktır. Biz senelerin deneyimiyle şunu gördük : Anlayarak ve hazmederek öğrenilen bilgi, sadece mektep dersinden geçmek dahilin öğrenilen bilgiden daha mühimdir. Sınav günü kapınızı çaldığında bunu çok acı bir biçimde ayrımetmek istemezsiniz elbette. Örneğin, sık olmasa da düzenli biçimde hususi ders takviyesi alan öğrencilerimiz, sadece mektep imtihanlarına yönelik hususi ders alan öğrencilerimize göre daha etkili neticeler almıştır. Haftada sadece bir kere bile olsa düzenli olarak hususi ders desteği verdiğimiz öğrencilerimiz hem mektepte derslerini anlayarak öğrenebilmekte, hem de ileriki senelerde YDS ye da ÖSS imtihanlarına hazırlanırken birçok konuya aşina olduklarını ayrımedebilmektedir. Tavsiyemiz her koşulda bütün derslerden hususi ders takviyesi almanız değil, daha çok ileri ki eğitim aşamalarında belirleyici olan esas derslerde hususi ders takviyesi almanızdır. Bir sayısal öğrencisinin matematik, fizik ya da kimya hususi ders alması; eşit ağırlık öğrencisinin ise matematik hususi dersi alması başka derslerinde kendisine öz güven getirmesine imkan sağlar.
NETİCE OLARAK
Diğer sorular da en az açıklamaya çalıştığımız sorular kadar mühim.. Size sıra dışı olmayı, sorularınızı yanıtlamayı, eğitimle alakalı sorunlarınızı çözebilmeyi bütün profesyonelliğimizle size destek vermeyi umut ediyoruz. Evet, biz İngilizce Akademik Eğitim olarak size en uygun öğretmeni göndereceğimizi vaat ediyor olabiliriz. Fakat ilk hedefimiz size hususi ders ve eğitim sorunlarınız hakkında eğitimsel bir danışmanlık yapmaktır.