Bilgi Edinme :+90 212 572 0034

İngilizce Okuma Parçaları

İngilizce ,İngilizce Okuma Parçaları , İngilizce Alıştırma

İngilizce Okuma Parçaları  Örneği


1 –   İngilizce Özel ders ( Bireysel – İngilizce Özel ders )

2 –   İngilizce Özel ders – 4 kişilik gruplarla yapılan  İngilizce Özel ders )

1 -  Read passage carefully and answer the questions ( Okuma parçalarını dikketle okuyun ve soruları cevaplayın )

True, it is the function of the army to maintain law and order in abnormal times. But in normal times there is another force that compels citizens to obey the laws and to act with due regard to the rights of others. The force also protects the lives and the properties of law abiding men. Laws are made to secure the personal safety of its subjects and to prevent murder and crimes of violence. They are made to secure the posssession of the citizens against theft and damage to protect the rights of communities and castes to carry out their customs and ceremonies, as long as they do not conflict with the rights of others. Now the good citizen, of his own free will obey these laws and he takes care that everything he does is done

with due regard to the rights and well-being of others. Yet the bad citizen is only restrained from breaking these laws by fear of the consequence of his activities And the necessary steps to compel the bad citizen to act  since  a good citizen are taken by this force. The supreme control of law and order in a State is in the hands of a Minister who is responsible to the State Assembly and acts through the Inspector General of Police.

 İngilizce Okuma Parçaları 

1. The expression 'customs and ceremonies' means :

(a) fairs and festivals.

(b) habits and traditions.

(c) usual practices and religious rites.

(d) superstitions and formalities.

 

2. A suitable title for the passage would be :

(a) the function of the army.

(b) laws and the people's rights.

(c) the fear of the law and citizen's security.

(d) the functions of the police.

 

3. Which of the following is not implied in the passage?

(a) Law protects those who respect it.

(b) Law ensures people's religious and social rights absolutely and unconditionally.

(c) A criminal is deterred from committing crimes only for fear of the law.

(d) The forces of law help to transform irresponsible citizens into responsible ones.

 

4. According to the writer, which one of the following is not the responsibility of the police?

(a) To protect the privileges of all citizens.

(b) To check violent activities of citizens.

(c) To ensure peace among citizens by safeguarding individual rights.

(d) To maintain peace during extraordinary circumstances.

 

5. Which of the following reflects the main thrust of the passage?

(a) It deals with the importance of the army in maintaining law and order.

(b) It highlights role of the police as superior to that of the army.

(c) It discusses the roles of the army and the police in different circumstances.

(d) It points to the responsibility of the Minister and the Inspector General of Police.

 İngilizce Okuma Parçaları 

6. "They are made to secure die property of citizens against theft and damage", means that the law :

(a) helps in recovering the stolen property of the citizens.

(b) assist the citizens whose property has been stolen or destroyed.

(c) initiate process against offenders of law.

(d) safeguard people's possessions against being stolen or lost.

 

7. Out of the following which one has the opposite meaning to the word 'restrained' in the passage?

(a) Promoted

(b) Accelerated

(c) Intruded

(d) Inhibited

 

8. Which one of the following statement is implied in the passage?

(a) Peaceful citizens seldom violate the law, but bad citizens have to be restrained by the police.

(b) Criminals, who flout the law, are seldom brought to book.

(c) The police hardly succeed in converting bad citizens into good citizens.

(d) The police check the citizens, whether they are good or bad, from violating the law.

 

9. Which of the following statements expresses most accurately the idea contained in the first sentence?

(a) It is the job of the army to ensure internal peace at all times.

(b) It is the police that should always enforce law and order in the country.

(c) Army and the police ensure people's security through combined operations.

(d) It is in exceptional circumstances that the army has to ensure peace in the country. :

 

10. The last sentence of the passage implies that:

(a) The Inspector General of Police is the sole authority in matters of law and order.

(b) In every State maintenance of public peace is under the overall control of the responsible Minister.

(c) A Minister and a responsible State, Assembly exercise direct authority in matters pertaining to law and order.

(d) The Inspector General of Police is responsible to the State Assembly for maintaining law and ord

CORRECT ANSWERS ( Doğru Yanıtlar )

1) C
2) D
3) B
4) D
5) C
6) D
7) B
8) D
9) D
10)B

 İngilizce Okuma Parçaları 

2 -  Read passage carefully and answer the questions ( Okuma parçalarını dikketle okuyun ve soruları cevaplayın )


A recent report in News Week says that in American colleges, students of Asian origin outperform not only the minority group students but the majority whites as well. Many of these students must be of Indian origin, and their achievement is something we can be proud of. It is unlikely that these talented youngsters will come back to India, and that is the familiar brain drain problem. However recent statements by the nation's policy-makers indicate that the perception of this issue is changing. 'Brain bank' and not 'brain drain' is the more appropriate idea, they suggest since the expertise of Indians abroad is only deposited in other places and not lost.

This may be so, but this brain bank, like most other banks, is one that primarily serves customers in its neighbourhood. The skills of the Asians now excelling in America's colleges will mainly help the U.S.A.. No matter how significant, what non-resident Indians do for India and what their counterparts do for other Asian lands is only a by-product.

But it is also necessary to ask, or be reminded, why Indians study fruitfully when abroad. The Asians whose accomplishments News Week records would have probably had a very different tale if they had studied in India. In America they found elbow room, books and facilities not available and not likely to be available here. The need to prove themselves in their new country and the competition of an international standard they faced there must have cured mental and physical laziness. But other things helping them in America can be obtained here if we achieve a change in social attitudes, specially towards youth.

We need to learn to value individuals and their unique qualities more than conformity and respectability. We need to learn the language of encouragement to add to our skill in flattery. We might also learn to be less liberal with blame and less tightfisted with appreciation, especially.

 İngilizce Okuma Parçaları 

1. Among the many groups of students in American colleges, Asian students :

(a) are often written about in magazines like News Week.

(b) are most successful academically.

(c) have proved that they are as good as the whites.

(d) have only a minority status like the blacks.

 

2. The student of Asian origin in America include :

(a) a fair number from India.

(b) a small group from India.

(c) persons from India who are very proud.

(d) Indians who are the most hard working of all.

 

3. In general, the talented young Indians studying in America :

(a) have a reputation for being hard working.

(b) have the opportunity to contribute to India's development.

(c) can solve the brain drain problem because of recent changes in policy.

(d) will not return to pursue their careers in India.

 

4. There is talk now of the 'brain bank'. This idea :

(a) is a solution to the brain drain problem.

(b) is a new problem caused partly by the brain drain.

(c) is a new way of looking at the role of qualified Indians living abroad.

(d) is based on a plan to utilize foreign exchange remittances to stimulate research and development.

 

5. The brain bank has limitations like all banks in the sense that:

(a) a bank's services go mainly to those near it.

(b) small neighbourhood banks are not visible in this age of multinationals.

(c) only what is deposited can be withdrawn and utilized.

(d) no one can be forced to put his assets in a bank.

  İngilizce Okuma Parçaları 

6. The author feels that what non-resident Indians do for India :

(a) will have many useful side effects.

(b) will not be their main interest and concern.

(c) can benefit other Asian countries, as a by-product.

(d) can American colleges be of service to the world community.

 

7. The performance of Indians when they go to study in the West:

(a) shows the fruits of hardwork done by school teachers in India.

(b) should remind us that knowledge and wisdom are not limited by the bounda-ries of race and nation.

(c) is better than people in the West expect of non-whites.

(d) is better than what it would have been if they had studied in India.

 

8. The high level of competition faced by Asian students in America :

(a) helps them overcome their lazy habits.

(b) makes them lazy since the facilities there are good.

(c) makes them worried about failing.

(d) helps them prove that they are as good as whites.

 

9. The author feels that some of the conditions other than the level of facilities that make the West attractive :

(a) are available in India but young people do not appreciate them.

(b) can never be found here because we believe in conformity.

(c) can be created if our attitudes and values change.

(d) can also give respectability to our traditions and customs.

 

10. One of the ways of making the situation in India better would be :

(a) to eliminate flattery from public life.

(b) to distinguish between conformity and respectability.

(c) to give appreciation and not be tightfisted.

(d) to encourage people and not merely flatter them.

  İngilizce Okuma Parçaları 

CORRECT ANSWERS ( Doğru Yanıtlar )

1) C
2) A
3) D
4) C
5) A
6) B
7) D
8) D
9) C
10) C

 

No Comments Yet.

Leave a reply

web tasarim